Software

Programmatuur met broncode (C++/Java) uit eigen keuken, gegarandeerd copyright©-vrij©.

Online kaartspelletjes
Online Freecell op basis van het html5-element canvas: Freecell kun je overal spelen, maar deze is heel gebruiksvriendelijk en kun je ook downloaden voor thuis. De kaarten zijn van het Gnome-project Aisleriot, het uiterlijk en de werking van het programma ook, maar de programmacode zelf niet.

Speel het meteen hier, of

Download: zip.

Presentatie/Overheadprojectie van liederenbundels
Wie twee beeldschermen kan aansturen (waarvan een projector) kan met dit programma liederen (of andere tekst) in coupletten projecteren. De bundels moet je zelf samenstellen, er is ÚÚn voorbeeld (volksliederen). Overige functies: afspeellijsten, snelle zoekfunctie.

Download: class-bestanden (voor Java) met broncode en starter (Windows).

Select
Select is een programma dat opereert op verzamelingen regels in platte-tekstbestanden. Modi zijn: MINUS (verschilverzameling), UNION (vereniging), INTERSECT (doorsnede) en CUTINT (doorsnede op basis van een kolom van het eerstgenoemde bestand).

Select is in sommige gevallen een vervanger voor soortgelijke SQL-functies in RDBMS'en als Oracle.

De broncode (hier) is te compileren voor Linux (g++ select.cpp -o select) en voor Windows (bijvoorbeeld met Bloodshed Dev-C++). Omdat niet iedereen een C-compiler voor Windows heeft, heb ik hier ook een kant-en-klare exe.

Voorbeeld: maak een bestand t1 met 3 regels: aap, noot en mies. Maak een tweede bestand t2 met 3 regels: zus, mies en jet. Maak een derde bestand t3 met 3 regels: oo, ie. Voer nu uit:
./select t1 minus t2 (resultaat: aap en noot)
./select t1 union t2 (resultaat: aap, noot, mies, zus en jet)
./select t1 intersect t2 (resultaat: mies)
./select t1 cutint -b 2-3 t3 (resultaat: noot en mies)

De laatste verdient misschien nog wel wat uitleg: alle tekenreeksen uit t3 worden vergeleken met de tweede en derde letter van elke regel in eerste bestand. Komt dit paar overeen met een van die tekenreeksen, dan wordt de hele regel afgedrukt.

Het resultaat van select kan overigens in een bestand worden gezet door op het eind van de opdrachtregel iets als > doelbestand.txt te schrijven.

C-media CM8738 ADC filter
cmfilter filtert een storende 'piep' van ongeveer 11 kHz uit een PCM (.wav)-bestand en zet het resultaat in een ander .wav-bestand of in stdout als platte tekst, geschikt voor analyse met een spreadsheetprogramma.

De broncode (hier) is te compileren voor Linux (met g++)

Isotopenlijst
Met een java-programma (Isotopenlijst.java) kun je alle stabiele en de meeste radioactieve isotopen in een fraaie, overzichtelijke tabel laten weergeven. De lijst zelf staat hier.

XML-lezer
Wie voor een C++-programma een eenvoudige XML-parser nodig heeft kan hier mijn C++-header en C++-code ophalen. JDWYWWI.

Bin-viewer voor Java
Wie andere dan platte-tekstbestanden wil bekijken zonder hexadecimale codes in beeld, heeft misschien iets aan mijn binaries-viewer voor Java. Wie een Java-runtime ge´nstalleerd heeft kan 'm gebruiken: zet de twee .class-bestanden in een bepaalde map, bijvoorbeeld D:\deze_map, en tik dan in: java -cp D:\deze_map Feditor Bestand (Bestand is dan natuurlijk het bestand dat je wilt bekijken). Er is een testbestand meegeleverd, ascii.tab, en de broncode (Feditor.java).